Alimente bune si alimente rele pentru dinti

Halitoza- respiratia neplacut mirositoare
septembrie 22, 2015
Gingivita si Parodontoza
octombrie 28, 2015
Show all

Alimente bune si alimente rele pentru dinti

Alimentele rele pentru dinţi

 • Băuturile carbogazoase, chiar şi cele dietetice, conţin acid fosforic şi citric care în timp erodează smalţul dinţilor şi îi fac mai sensibili la alimentele reci sau fierbinţi.

 • Dulciurile tari. Bomboanele, acadelele, dropsurile mentolate sau caramelele conțin foarte mult zahăr, se lipesc de dinți și favorizează apariția bacteriilor și cariilor. În plus, există tentația de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinților sau dislocarea prombelor. În aceeași categorie intră și fructele uscate, care aderă la dinte.

 • Jeleurile, pe lângă faptul că au conţinut ridicat de zaharuri şi ajută în formarea cariilor, sunt foarte lipicioase şi pot îndepărta lucrările sau plombele vechi.

 • Fructele confiate, de asemenea, conţin foarte mult zahăr.

 • Carbohidraţii. Alegem uneori covrigii pentru o gustare pentru că ne gândim că nu sunt dulci și nu ne afectează dinții. Însă carbohidrații din covrigi sau biscuiți se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală afectând smalțul dinților. În plus, covrigii și în general produsele din cocă rămân lipite de dinți și favorizează apariția bacteriilor și, implicit, a cariilor. În aceeași categorie intră și chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.

 • Murăturile – greu de crezut, dar murăturile afectează puternic smalțul din cauza acidității lor rezultate în urma conservării, cauzând în unele cazuri uzura mai rapidă a dintelui. E recomandat să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi și atunci cu un aliment care să compenseze aciditatea.

Alimentele bune pentru dinţi

 • Laptele și brânzeturile conţin calciu şi vitamina D, au un pH alcalin aşa că ţin sub control pH-ul cavităţii bucale. În plus au şi proprietăţi antibacteriene, aşa că ajută şi la protecţia împotriva cariilor.Anumite minerale din brânză repară smalțul dinților ce poate fi crăpat de la băuturi sau alimente acide, de la alimente dure sau de alternanţa cald / rece. 

 • Merele şi alte fructe sau legume bogate în fibre (precum morcovii) ajută foarte mult în autocurăţirea dentară, acţionând ca nişte mici periuţe dentare. Este bine însă să ne periem bine după masă pentru că merele conţin şi zahăr.

 • Salatele – spanacul, rucola și orice tip de salată verde sunt bogate în fier și ne ajută să ținem colesterolul sub control, ajută digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticație mai mult decât alte alimente. Astfel, ne curățăm dinții în timp ce mâncăm pentru că aceste salate conțin multă apă și, în același timp, producem multă salivă. 

 • Gumele de mestecat fără zahăr stimulează producţia de salivă şi ajută la îndepărtarea resturilor alimentare de pe suprafaţa dinţilor. Gumele ce contin xylitol sunt recomandate mai ales datorită faptului că xylitolul are proprietăţi antibacteriene.

 • Apa este lichidul ideal pentru a ajuta dinţii şi gingiile să se păstreze în formă maximă. Ajută la îndepărtarea resturilor alimentare şi menţine debitul secreţiei salivare. În plus, apa comercializată îmbogăţită cu fluor are un important rol antibacterian şi remineralizant dentar.