Sarcina si tratamentul stomatologic

Molarul de minte
decembrie 15, 2015
Extractia dentara- indicatii, contraindicatii, recomandari postextractionale
februarie 29, 2016
Show all

Sarcina si tratamentul stomatologic

Orice femeie care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa efectueze un examen stomatologic complet. In cursul acestui examen medicul poate depista existenta unei inflamatii gingivale de cauza locala (tartru, obturatii supraextinse, lucrari protetice incorect adaptate la nivel gingival), procese carioase simple sau complicate cu gangrene pulpare care se pot acutiza pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Femeile insarcinate sunt mai expuse riscului de aparitie a complicatiilor dentare din cauza modificarii profilului hormonal, precum si a scaderii capacitatii de aparare a sistemului imunitar. Modificarile incep sa devina vizibile in luna a 2-a si a 3-a de sarcina, atingand maximul catre luna a 8-a, pentru ca apoi sa remita in luna a 9-a.

Cele mai frecvente complicatii sunt: gingivita de sarcina si caria dentara. Pe fondul modificarilor hormonale, a scaderii mecanismelor de aparare a organismului si in conditiile unei igiene dentare precare se produce acumularea placii bacterien, bacteriile devin mai agresive favorizand inflamatia gingiilor, aparitia cariilor dentare si complicarea celor existente.
In aceasta etapa, gingiile sunt inflamate, sangereaza usor, atat spontan, cat si la periaj, devin dureroase, pacienta evitand efectuarea unui periaj corect. Toate acestea conduc la accentuarea fenomenelor inflamatorii. Netratata la timp, gingivita poate evolua catre boala parodontala, o afectiune extrem de grava in care, pe langa inflamarea tesutului gingival, se produce si o resorbtie osoasa care in timp va duce la pierderea iremediabila a dintelui de pe arcada.
O forma mai rara de afectare gingivala este asa-zisa “tumora de sarcina” caracterizata printr-o crestere in volum a gingiei, de consistenta moale, ce sangereaza usor la atingere si poate crea disconfort in masticatie, deglutitie si fonatie. Nu este o tumora maligna si nu se intervine prin tratament chirurgical deoarece dispare dupa nastere. Prevenirea acestor complicatii se poate realiza prin:
– periaj corect
– folosirea unor paste de dinti, ape de gura pe baza de fluor
– folosirea atei dentare
– efectuarea unui control stomatologic pe parcursul sarcinii pentru a beneficia de metodele de igienizare profesionala
– reducerea consumului de glucide

Dintii si gingiile femeilor insarcinate necesita masuri speciale de ingrijire; gravidele cu infectii dentare prezinta un risc crescut de nastere prematura.

– In sarcina se trateaza doar urgentele stomatologice (pansament, calmant, drenaj endodontic, incizie abces) si se efectueaza manopere de igienizare profesionala (detartraj, periaj, aplicare perhidrol in inflamatiile gingivale); restul interventiilor se amana pentru perioada de dupa nastere si alaptare.
– Administrarea de antibiotice se face doar cu acordul medicului ginecolog si doar daca este absolut necesar.

Afecțiunile dentare severe nu se pot trata fără antibiotic. Orice infecție dentară, mai ales în sarcină, nu trebuie ignorată, deoarece pot pătrunde în sânge modificând constantele sangvine.

Totuși există o paletă vastă de antibiotice, contraindicată în sarcină, medicul dentist fiind singurul care vă poate prescrie un antibiotic în această perioadă. Așadar, dacă ați făcut un obicei din automedicație, înainte de sarcină, pentru afecțiunile dentare, abandonați-l și consultați medicul dentist!

Penicilina, amoxicilină, cefalexin se poate administra în timpul sarcinii, mai puțin în primul trimestru.

Tetraciclina, streptomicina, kanamicina, gentamicina sunt, cu desăvârșire, interzise în sarcină, dar și după naștere, în perioada alăptării.

Pentru a evita situațiile delicate, este dorit ca problemele dentare să fie rezolvate înainte de sarcină sau după sarcină.

– Momentul optim de tratament este in trimestrul II de sarcina.

!!!

Anumite tratamente nu se vor efectua sub nicio formă în timpul sarcinii:

  • anesteziile cu adrenalină-pot cauza contracții declanșatoare de avort spontan sau naștere prematură. Dintre anestezice cele mai puțin riscante sunt lidocaina sau mepivacaina (nu conținadrenalină).
  • radiografiile- deși unii medici nu le exclud, le contraindică în primul trimestru de sarcină. Doar în caz de urgență extremă pot fi efectuate în acest prim trimestru, dar chiar și atunci trebuie protejate, acoperite ermetic abdomenul mamei și glanda tiroidă. Fiind un aspect controversat și cu multe necunoscute, radiologiile dentare trebuie evitate în sarcină.
    Dozele de radiație mai mici (5-10 rad) nu au efect teratogen (nu afectează negativ dezvoltarea fătului), conform studiilor. În primul trimestru de sarcină, se pot rezola doar urgențele ce nu suportă amânare.
  • tetraciclina, streptomicina, kanamicina, gentamicina sunt, cu desăvârșire, interzise în sarcină, dar și după naștere, în perioada alăptării.
  • albirea dentara

Intervențiile ce privesc estetica dentară trebuie amânate până în al doilea trimestru.

Profilaxia (detartrajul și periajul profesional) se poate face chiar și în primul trimestru de sarcină. Astfel se previn afecțiunile severe din timpul sarcinii, gingivită sau parodontită.